Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 05.12.2016.
09:08
Vestionline A
Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je ponovo žestoko kritikovao Kinu, samo dva dana pošto je pozivom Tajvanu izazvao reakciju Pekinga.
Ponedeljak 05.12.2016.12:15
naoružajte japan sa nuklearnim raketama (čisto zbog ravnoteže ), i nećete imati problema sa kinezima.
Sreda 07.12.2016.20:56
Ovakva reakcija je usledila pošto je Tramp na račun Kine izrekao niz neprijatnih komentara, što sve više produbljuje diplomatske tenzije između dve zemlje, piše Gardijan. Trampova odluka da prihvati kurtoazni telefonski razgovor s tajvanskom predsednicom Caj Ing-ven prošlog petka i njegovi komentari o Kini na Tviteru nakon toga izazvali su šok u Pekingu. Analitičari se slažu da su sve veće šanse da dođe do raskola između Kine i SAD nakon žestoke kritike koju je Tramp uputio na račun Pekinga na Tviteru. Zvanična reakcija Kine je do sada, međutim, bila odmerena.
Sreda 07.12.2016.20:56
"Nećemo spekulisati u vezi s tim koji su motivi novoizabranog američkog predsednika Trampa i njegovog tima za izvesne postupke, ali ćemo jasno izneti svoj stav ako se to što pričaju tiče Kine", rekao je u ponedeljak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang, dodajući da je timu američkog milijardera jasno stavljeno do znanja šta je stav Kine. -
Sreda 07.12.2016.20:57
Govoreći u NJujorku, Henri Kisindžer, veteran američke diplomatije koji je ranih 1970-ih dao svoj doprinos obnavljanju odnosa s Kinom, rekao je da je bio "impresioniran mirnom reakcijom kineskog rukovodstva, što ukazuje na rešenost da se vidi da li može da se uspostavi miran dijalog." Međutim, Global tajms, kineski državni list koji s vremena na vreme odražava stavove Komunističke partije Kine, izrazio je negodovanje zbog, kako je naveo, Trampovih šokantnih, bezobzirnih i neočekivanih "provokacija". "Trampov 'tvit' u kojem kritikuje Kinu samo je maska za njegovu ozbiljnu nameru, a to je da tretira Kinu kao podgojeno jagnje i s njega odseče parče mesa", navodi se u redakcijskom komentaru u jučerašnjem broju nacionalističkog lista, piše Gardijan.
Sreda 07.12.2016.20:57
List ističe da Trampovi "napadi histerije" ukazuju da je "sada neizbežno da će na početku njegovog boravka u Beloj kući biti više problema u odnosima SAD i Kine". "Moramo da budemo potpuno spremni, i psihički i fizički, za taj scenario. Bez obzira na to šta Tramp misli, Kina mora da bude rešena da osujeti njegove nerazumne zahteve na početku njegovog mandata i uzvrati udarac ako njegove inicijative budu ugrožavale interese Kine, kakve god bile posledice po dinamiku odnosa Kine i SAD", upozorava Global tajms. U komentaru u izdanju na engleskom jeziku Pipls dejlija, zvaničnog glasila Komunističke partije, takođe se ukazuje na, kako se navodi, neskrupulozne i izuzetno neprijatne inicijative Donalda Trampa. "Tramp i njegov tranzicioni tim treba da shvate da ako prave probleme u odnosima Kine i SAD prave sebi probleme", upozorava list.
Sreda 07.12.2016.20:58
Gardijan podseća da su pojedini stručnjaci sa obe strane Tihog okeana nekoliko dana nakon izbora Trampa spekulisali da će njegov dolazak u Belu kuću omogućiti novu, topliju fazu u odnosima Pekinga i Vašingtona. Džon Deluri, stručnjak za Kinu sa Univerziteta Jonsei u Seulu, rekao je da Trampova retorika protiv Kine, njegova odluka da razgovara sa tajvanskom predsednicom i priroda tima koji se formira oko njega ukazuje da su takva očekivanja bila pogrešna. On, međutim, naglašava da su planovi novoizabranog američkog predsednika ipak i dalje enigma i u Vašingtonu i u Pekingu. "Ako sami Amerikanci ne znaju šta njihov predsednik planira da uradi, kako Kinezi mogu da znaju?" rekao je Deluri.
Sreda 07.12.2016.20:58
Govoreći u Tajpeju u utorak, tajvanska predsednica je rekla da uprkos "iznenadnom" razgovoru s Trampom, ona ne prognozira "velike promene u politici u bliskoj budućnosti jer svi shvatamo vrednost stabilnosti u regionu". Jedan političar visokog ranga iz Republikanske stranke, koji je među onima za koje se misli da savetuju Trampa u vezi s politikom prema Kini, iskoristio je posetu Tajpeju da opovrgne navode da će u skorije vreme doći do promene u odnosima Tajvana i SAD. Stiven Jats, savetnik bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, rekao je novinarima da je telefonski razgovor "važan korak u pravcu koji mnogi od nas zagovaraju". On je, međutim, upozorio da taj razgovor ne treba naduvavati u javnosti. Jats, koji negira da je zvanično član Trampovog tranzicionog tima, je rekao da nema saznanja da će se Caj sastati sa Trampom tokom predstojeće posete NJujorku.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)